God Jul

Bland det roligaste jag någonsin haft på nätet var när Martin (tyckte han) knullade mig i röven förra julen. Martin hade nog roligt han också.

Säg mig vilken julgran du har, ska jag säga dig vem du är

Jonas gran: Ett småborgerligt uppror

Julgran och klasstillhörighet

Ezpeleta, Sveriges enda legitimerade granalytiker

Julgranalysen är fortsättningen på klasskampen med andra medel

Och så mitt eget inlägg (jag är rätt stolt över det), som han citerar och länkar till i sitt sista här ovanför. Från min numera släckta, och därför olänkbara, blogg:

Granalysens Skolbildningar

26 december 2009 av Boppen

Då Martin Ezpeleta återigen populariserat granalysen kan det vara värt att ge dess historia en bredare genomlysning. Ezpeleta har ju kommersiella intressen, bland annat via bokförsäljning och dyra föreläsningar, av att framhäva den skolbildning han själv företräder. Men granalysen har flera inriktningar, av vilka en del står mycket långt från ezpeletas vulgärfreudianskt marxistiska. Vi vill därför kort redogöra för de andra vanligt förekommande synsätten bland granalytiker.

Humanistisk granalys

Den humanistiska granalysen utgår ifrån bland annat Abraham Maslows behovstrappa. Granens trappstegslikande form är självklart en illustration av denna, med de mest primitiva fysiska behoven, symboliserade av julklapparna, längst ned. Julgransljusen och övriga utsmyckningar symboliserar det kunskapssökande och de nöjen människor ägnar sig sig åt när de grundläggande behoven är tillfredsställda. Granens toppdekoration står oftast för den tongivande familjemedlemmens högsta ambition vad gäller självförverkligande. Humanisterna ser den mycket vanliga stjärnan i toppen som ett uttryck för vår kulturs fokus på individuell framgång. Karaktären på, och proportionerna mellan, klappar, utsmyckning och toppornament visar på vilka utvecklingsbehov som är mest centrala i det aktuella hushållet.

Feministisk granalys

Den feministiska granalysen är i sin tur uppdelad i (minst) två undergrupper. Dels den radikalgranalytiska grupperingen. Den är i huvudsak överens med Ezpeleta om granens och ljusens grundläggande falliska symbolik. Då de ser allt falliskt som utslag av kvinnoförtryck tar de avstånd från allt vad julgranar heter. En del av dem kan dock ha en jul-en, då denna på grund av sin mer rundade form kan ses symbolisera det kvinnliga könet.

Huvudgruppen inom feministisk granalys ser också granen som, åtminstone delvis, fallisk. De fokuserar dock på klapparnas livmoderssymbolik. Inneslutna, omsorgsfullt skyddade väntar klapparna på att nedkomma ur paketen. Granen står för den beskyddande mannen, som ser till att julens absoluta fokus, klapparna, kan framfödas utan problem. Denna inriktning är särskilt populär bland intellektuella överklassdamer. Inom denna inriktning är också annan livmoders- och vaginasymbolik populär. Lurviga och omslutande gåvor som bland annat stickade sockar, virkade vantar, halsdukar och kärl i keramik är vanliga.

En del feministiska granalytiker lägger stor vikt vid julgransfotens symbolik. Utan dess omslutande, närande och stödjande av den falliska granen, skulle denna snabbt förtvina och falla. Feministerna är dock oense om denna relation ska ses som naturlig och frisk, eller som ännu ett uttryck för kvinnans roll som nedtrampad, för patriarkatets eviga förtryck.

Satanistisk granalys

Den satanistiska granalysens officiella erkännande hade varit omöjlig för några decennier sedan. I takt med sekulariseringen och vår kulturs ökade fokus på individuell njutning har dock sagranalytikerna, som de kallar sig själva, tagit allt större plats. En av deras främsta företrädare innehar idag professuren i jämförande granalys vid Mälardalens Högskola i Västerås.

Det är en vanlig missuppfattning att satanisterna vill skapa lidande hos andra människor. Huvudinriktningen handlar snarare om hedonistisk njutning, och den”onda” aspekten består i att man inte bryr sig så mycket om ifall den egna njutningen skadar andra. Detta ligger som sagt var väl i linje med andra kulturella trender i västvärlden.

Sagranalytikerna ser det vanliga julfirandet, med fokus på klappar och frosseri, som en bekräftelse på godhetshyckleriet i den kristna traditionen. Fyllig gran, mycket klappar och överdådig utsmyckning ses som ett tecken på god kontakt med sin egen djuriskhet och därmed på psykisk hälsa. Torftighet/minimalism och många religiösa symboler i granen ses som ett tecken på neurotisk ambivalens och destruktivt förnekande av de egna drifterna och behoven.

Vill man ha en tillförlitlig analys ska man alltid vända sig till någon med socialstyrelsens legitimation. Ezpeleta är legitimerad, men det är också många andra. För fullständig lista se vår hemsida http://www.svenskgranalys.nu.

Advertisements

About mefanblog

Nu är Martin Ezpeletas fanblog startad. Framför allt är den till för att göra det lättare för oss läsare att hitta till och hålla reda på guldkornen i hans produktion. Eftersom han bestämt vägrar att göra bok av det får vi göra så här i stället. Vilka är dina favoriter av martins blogginlägg och krönikor? Idag skriver han på: http://blogg.aftonbladet.se/martinezpeleta http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/martinezpeleta/ (Och på http://twitter.com/martinezpeleta. Ibland. Kanske.) Han har tidigare skrivit på: http://www.kuriren.nu/bloggar/bloggare.aspx?blogg=3435393 och en kort vända på http://martinezpeleta.blogspot.com/ Jag kommer att administrera den här bloggen minst en gång i veckan, hoppas jag. Tips om favoriter (i form av länkar) lämnar du i kommentarsfälten. Om du vill skriva ett eget blogginlägg här skickar du det till mefanblog@gmail.com Jag lovar att publicera allt som är någorlunda vettigt. När vi börjar få lite statistik på vad flera tycker är extra bra inlägg kommer jag att lägga upp en greatest hits-lista i högerspalten. Hälsningar JonasA
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s